2018 artikkeleita

Mustassalahdessa 15.8.2018

Autoja Mustassalahdessa keskiviikoisin. Katso kuvia Kuva-arkistosta

PALJON AUTOJA HÄMEENKYRÖSSÄ


Jäsenistöä vieraili runsaasti 12.7. Hämeenkyrössä. Sateen ja ukkosen uhkasta välittämättä paikalla nähtiin arviolta 150 harrasteajoneuvoa. Kuulumisia vaihdettiin ja nautittiin kahvia sekä makkaraa. Muutamia kuvia on nähtävissä kuva-arkistossa.

MELKEIN AURINKOINEN RestauRanta

Viime vuonna harjoittelimme Teivon Ravikeskuksessa hyvällä menestyksellä. Tänä vuonna järjestelyt sujuivat erinomaisesti. On melkein uskomatonta, että lukuisat myyjämme kävivät erikseen kiittämässä hienosti sujuvasta tapahtumasta. Ja he kuitenkin käyvät tapahtumissa ympäri Suomen. Ehkä sillä oli jotain vaikutusta, että viime vuonna haastattelimme jokaisen myyjän ja parantelimme heidän ehdotustensa mukaan asioita.

Sää suosi meitä taas koko RestauRannan aukioloajan vajaata tuntia lukuun ottamatta. Hieman harmillisesti tämä tunti sattui tapahtuman alkuun, joka rajoitti ensimmäisen päivän kävijämäärää. Raviradan keskusnurmikko on kuitenkin ihanteellinen alusta: se kuivaa heti sateen loputtua eikä pölise kuivana. Ei ihme, että sekä asiakkaat että myyjät kiittelivät.

Myyjiä oli enemmän kuin viime vuonna, harrasteautoja oli paljon enemmän kuin viime vuonna ja lauantaipäivän kävijämääräkin oli muutamia viime vuosia parempi. Järjestelyporukassa meitä oli 44 henkilöä, joista suurin osa oli mukana myös tapahtuman rakentamispäivänä. Kiitos heille! Taisi ottaa kaikilla voimille, kun kumpanakin RestauRanta-päivänä aurinko porotti iltaa kohti yhä kuumemmin.

Ensi vuonna sitten tavataan taas Teivossa perjantaina 5. ja lauantaina 6. heinäkuuta RestauRannan perinteisinä päivinä. Tapahtumaa on vielä helppo kehittää kokemusten ja uusitun myyjäkyselyn pohjalta.

Katso tapahtuman kuvia kuva-arkistosta.
Leila Suutarinen 60v

Helatorstaina vietettiin Leilan syntymäpäivää, joka samalla oli myös Sallisten kuljetusliikkeen perustamisen vuosipäivä. Vuodesta 1928 on mennyt 90 vuotta, Leilan syntymästä aika paljon vähemmän. Leilan ansioita yhdistyksemme hyväksi ei pysty tässä käytettävissä olevassa tilassa luettelemaan, mutta voidaan kuitenkin todeta, että hän on nyt yhdistyksen hallituksen jäsen.

Leila fiksuna ihmisenä oli valjastanut syntymäpäivänsä Vehoniemen terassin joukkorahoituskampanjaan. Vieraita oli vaatimattomasti 2700 henkilöä. Varmasti moni heistä kertoi osallistuvansa kampanjaan. Yhdistyksemme onnitteli Leilaa ja kertoi hankkivansa Tampereen Seudun Mobilistien jäsenkunnalle nimikkopöydän, jonka lisäksi hallituksen jäsenet hankkivat pöytään henkilökohtaisia nimikkotuoleja. Puheenjohtaja totesi omasta näkökulmastaan, että maailma on aika pieni. Hänen, Leilan ja Honkasen Harrin isoisien talot ovat vierekkäin Ahjärven kylässä Kivennavalla Karjalan Kannaksella. Yhteistyötä on tehty vaihtelevissa muodoissa kolmen sukupolven ajan, nyt sitten saman yhdistyksen hallituksessa. Varmasti koko jäsenkuntamme onnittelee Leilaa! Älkääkä unohtako vauhdilla alkanutta Kangasalan yhteisen olohuoneen rahoituskampanjaa!
OLAVI SALLINEN PALKINTO

Olavi Sallisen syntymäpäivänä jaetaan yhdistyksen jäsenkunnalle vuoden huomattavimmasta entisöintityöstä hänen lahjoittamansa palkinto. Palkinto on jaettu joka vuosi vuodesta 1982 alkaen. Tänä vuonna palkinnon sai ensimmäisen kerran pakettiauto. Auton entisöinnin museoajoneuvotarkastajat olivat arvioineet kiitettäväksi. Erityisen lisäarvon tämä auto ja sen entisöijä saivat siitä, että ajoneuvo osaltaan tallentaa suomalaisen autoteollisuuden ja pirkanmaalaisen autokaupan historiaa. Ajoneuvo on uutena ollut Vanajan autotehtaan palveluksessa. Sittemmin se on siirtynyt Tampereelle Pyynikin Autovarusteen käyttöön. Nykyinen omistaja on ostanut sen legendaarisen autokauppiaan Pekka Mäkisen kuolinpesältä. Pieni lisäpiste tuli siitä, että auto on säilynyt umpikylkisenä pakettiautona.

Vuoden Olavi Sallinen-palkinnon saaja on Teemu Hartus ja ajoneuvo Morris J4 Van Diesel vuosimallia 1966.
Kunniamaininta on päätetty antaa Jouko Puhakalle, joka on entisöinyt Oldsmobile Touring 43 A-auton
vuodelta 1921. Entisöinti on huppuluokkaa, mutta OS-palkinnon sääntöjen mukaan sen voi myöntää samalle henkilölle vain kerran. Jouko Puhakka sai palkinnon vuonna 2007 Cadillacin entisöinnistä.

LAHDEN CLASSIC

Yhdistys oli markkinoimassa RestauRantaa Lahden Classic Motor Show:ssa 5.-6. toukokuuta.
yhdistys on osallistunut joka kerran Classiciin eli tämä oli 11. kerta. Classic Motor Show uudistuu ja menestyy hyvin vuodesta toiseen. Tapahtuma on erittäinhyvin järjestetty juuri Lahden kokoiseen kaupunkiin ja sen messukeskukseen. Näyttelyosastot varataan loppuun jo helmikuussa. Tänä vuonna kävijöitä oli 19384, mikä ei aivan ollut uusi ennätys, mutta lauantaina oli Classic Show
historian vilkkain päivä.
Osastollamme palvelivat Ari-Pekka Lällä, Reijo Pirinen, Petri Kata, Antti Prusi ja Martti Piltz.
Yhdistyksen puheenjohtajalla oli kunniatehtävä Classic Motor Show:n ohjelmanumerona jakaa Vuoden Ajoneuvomuseo- palkinto. Vuoden ajoneuvomuseoksi on valittu Vaasaan Moottori- ja automuseo. Katso: https://classicmotorshow.fi tai https://www.facebook.com/classicmotorshow/

Wappuajelu

Varsin sateinen oli tällä kertaa Wappupäivän ajelun ajankohta. Mutta noin 20 urhoollista, sadetta pelkäämätöntä autokuntaa kokoontui Hämeenpuistoon. Komeasti oli meille varattu puiston keskialueelta paikat ja hyvin mahtui autot riviin hiekkakäytävälle. Harmi vaan, kun tuo sade karsi varmasti paljon myös mahdollisia katsojia, mutta kelille ei voinut mitään. Hetken sateenvarjojen alla vaihdettiin kuulumisia, kunnes jatkuva sade ajoi osallistujat autoihinsa. Siinä oli sitten sopiva hetki startata reitille. Martti pyysi minut ”keulaan” ja hyvähän ”Tähtikeulalla” oli suunnata kohden Kangasalaa. Ja vaikka jonossa ajelu ei onnistunut kovin hyvin keskustan liikennevalojen vuoksi, niin hyvin osattiin perille. Meikäläisen ”dieseli” näet tuoksui sen verran, että pelkän hajunkin perusteella saattoi perille osata.
Ajelu kulki tällä kertaa reittiä: Hämeenpuisto pohjoinen – Hämeenpuisto etelä – Ratinakeskus – Yliopisto – Kalevankangas – Kaukajärvi – Liuttu - Ilkonmäki – Suorama – Kangasala keskusta – Huutijärvi – Kaivanto – Vehoniemi. Perillä havaitsin, että muutama autokunta oli oikaissut ja olivat jo menossa sisälle lounaspaikkaan. Liekö reitin oikomiseen syynä ollut liian voimakas tuoksu Tähtikeulan takana?
Lounaspaikka (Vehoniemen Alamaja) oli ainakin minulle ja ehkä monelle muullekin uusi tuttavuus. 1890- luvulla rakennettu vanha huvilatyyppinen rakennus seisoi varsin mielenkiintoisessa paikassa. Kaivannon kanavan äärellä, korkealla harjulla oli hienot näkymät alas. Yllättävän vilkkaasti vesi liikkui kanavassa ja jäälauttoja lipui ohitse vauhdilla kohden Roineen selkää. Sisältä rakennus oli tyylikkäästi sisustettu ja saleihin oli saatu mukavasti wanhanajan tunnelmaa. Paikkaa voi hyvin suositella muillekin kävijöille.
Lounas oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Martti kiitteli porukoita osallistumisesta ruokailun lomassa. Mukava oli hetken istahtaa hyvän ruoan ääressä ja jutustella samanhenkisten harrastajien kanssa. Kyllä tämän kaltaisia retkiä voisi tulevaisuudessakin järjestää ja järjestetäänkin (katso tapahtumakalenteria).

Terveisin Timo V

PS. Katso Wappuajelun kuvia Kuva-arkistosta.

KERHOILTA 18.4.2018


Kerhoilta Mesiautossa sai jäsenet liikkeelle tutustumaan Mesiauton tiloihin ja kuuntelemaan isäntämme Raimo Mesirannan kiinnostavia tarinoita. Lue myös Martin juttu tästä.
HOTTENTOTTI

Tampereen Seudun FHRA järjesti Hot Rod and Rock Show:n jo 39. kerran. Tapahtumassa käy kahden päivän aikana Tampereen messukeskuksessa paljon väkeä. Olemme olleet vuosikausia Tampereen Seudun Mobilistien osastolla mukana tapahtumassa, lähinnä mainostamassa RestauRantaa.
Jenkkiautoharrastajat ovat paljon mobilisteja liikkuvampaa kansaa ja melkein kaikki Suomen suuret ajoneuvotapahtumat perustuvat jenkkiautoihin. RestauRannan harrasteparkissakin puolet ajoneuvoista on jenkkejä. Ehkä se johtuu siitä, etteivät he ajattele ajoneuvoharrastusta kovin kapea-alaisesti. Myös ammattimyyjät ovat suurelta osalta samoja Hot Rodissa kuin RestauRannassa.
Perinteisesti Hot Rodissa palkitaan monien ajoneuvoluokkien parhaita. Molemmat mobiilipalkinnot tulivat meidän kerhoomme: Oldsmobile 43A, vm. 1921, Jouko Puhakka ja Chevrolet Capitol Truck, vm. 1928 Suutarisen Leila, Vehoniemestä. Hyvä me!
Yhdistyksemme osastolla oli Petri Rannikon Ford 100 Pick Up, joka oli American Car Show: Pääsiäisenä. Petrin lisäksi osastollamme päivystivät Ari-Pekka Lällä, Torsti Vienola, Jorma Palonen, Reijo Pirinen, Antti Prusi ja Martti Piltz. Seuraavan kerran olemme promotoimassa RestauRantaa Supermessujen Keräily Kevät -tapahtumassa Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 20.–22.4.2018 ja Lahden Classic Motor Show:ssa 5.-6.5.2018.

AP ja Torsti "lauteilla"

Leila Suutarisen Chevrolet Capitol Truck vm 1928

Kevätkokous

Tampereen Seudun Mobilistit ry:n kevätkokous pidettiin keskiviikkona 21.3. Vehoniemellä. Ennen kokousta juotiin kahvit ja Leila mainosti tulevaa 150-vuotispäivää helatorstaina 10. toukokuuta, jolloin Leila, Vehis ja Leilan isoisän perustama kuljetusliike viettävät juhlia. Lue tarkemmin Hyrysysystä.
Yhdistyksen puheenjohtaja Martti Piltz avasi kokouksen, kiitti Leilaa tilasta ja tarjouksista. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Håkan Sandbacka. Hän kutsui sihteeriksi yhdistyksen sihteerin Petri Pessin. Pöytäkirjan tarkastajiksi ja ääntenlaskijoiksi valittiin Reijo Pirinen ja Risto Salonen. Läsnä oli 40 yhdistyksen jäsentä. Kokouksessa oli kolme asiaa sääntöjen 11. pykälän mukaisesti: toimintakertomus 2017, tilinpäätös 2017 ja tili- ja vastuuvapauden myöntäminen tilivelvollisille. Yhdistyksen puheenjohtaja esitteli materiaalit, joista ei syntynyt keskustelua. Sandbacka takoi päätökset nopeasti pöytään. Todettiin, että toimintakertomuksessa oli kutsuttu Teivon ravirataa Vermoksi. Se korjattiin. Tilinpäätös oli budjetoitua huonompi johtuen tulojen jäämisestä alle budjetoidun. Tiliasioista ei kukaan halunnut keskustella, joten tili- ja vastuuvapaus myönnettiin asianomaisille yksimielisesti. Kokous päättyi klo 18.48.
Kevätkokouksen pöytäkirja julkaistaan nettisivuillamme heti, kun pöytäkirjan tarkastajien nimikirjoitukset on saatu. Seuraavan kerran yhdistyksen vuosikokous (Syyskokous) pidetään Tampereella eli palataan vanhaan käytäntöön, että vuosikokous on yhdistyksen kotipaikalla ja jäsenistön valtaosan kotipaikkakunnalla.

Konservointi


Keskiviikkona 21.2.2018 pidettiin Mobiliassa keskustelutilaisuus konservoinnista. Oheisen linkin takana Martti Piltzin ajatuksia aiheesta.

Terveisiä Talviajoista (3.2.2018)

Keski-Suomen Talwiajo ajettiin 3.2.2018. Ajossa mukana muutamia kerhon jäseniä. Lue Martin raportti tästä.
Tiamontti näyttelyyn 18.1.2018


Tällä viikolla siirrettiin Gaggenau-paloautomme takaisin varastoon lähes vuoden pituisen näyttelyuran jälkeen. Mobilian seuraava näyttely avautuu 16 maaliskuuta. Näyttelyn nimi on Linjakasta menoa ja kuten nimestä voi päätellä, aiheena ovat linja-autot. Kerhon Diamond on yksi vanhimmista liikkuvista linja-autoista Suomessa ja siis näyttelyn tähtiä. Lue juttu tästä.

Retki Hämeen Mobilistien tallille Janakkalaan 17.1.2018


Tammikuinen vierailu Hämeen Mobilistien vieraana. Lue juttu. Kuvia löytyy myös kuva-arkistosta.