2018 artikkeleita

PUUROA JA POSETIIVIA

Sunnuntaina 9.12. vietettiin perinteisiä Puurojuhlia Sasin Toukolan juhlatalossa. Ajokeli ei ollut kovin juhlallinen. Vettä tuli kuin aisaa ja lumet olivat kadonneet. Vesisateen hyvä puoli ole se, että se oli sulattanut jyrkän mäen juhlatalolle, jolloin pääsimme kaikki autolla perille. Meitä oli 72 yhdistyksen jäsentä paikalla, mikä on keskimäärää huomattavasti enemmän, mutta vähemmän kuin viime vuonna.

Puheenjohtaja palkitsi kerhomme puurtajana Veikko Taipaleen. Veikko on osallistunut Restaurannan kunnossapitoon huippuahkerasti ja oli sääntöuudistustyöryhmän sihteeri. Puurojuhlien viihdyttäjäksi oli kutsuttu Reijo ja Eva-Liisa Kiviaho. He soittivat hienoa saksalaista posetiivia, josta tuli suomalaisia ja saksalaisia joululauluja ja vaikka mitä. Rohkeimmat meistä pääsivät kokeilemaan, miten posetiivista saa ääntä. Posetiivi kuulosti positiiviselta.

Puuro ja väskynäsoppa olivat hyviä, niin kuin on totuttu. Kahvi ja joulutorttu maistuivat ja piparit olivat parhaita. Lopuksi olivat arpajaiset. Palkintoja oli paljon, kiitoksia lahjoittajille, joista tärkeimmät olivat Presco, Tammer-Lattiat, Mobilia ja Vehoniemen Automuseo. Leipomotuotteita oli palkinnoissa myös paljon, mutta lahjoittaja jäi ainakin kirjoittajalle epäselväksi, mutta kotona totesin, että hyviä olivat. Kiitos myös arpajaisten henkilökunnalle: Ari-Pekka Lällä, Reijo Pirinen ja Jorma Palonen.

Ensi vuoden Puurojuhlan paikka taisi tulla valittua taas Toukolaan.

Hyvää Joulun ajan odotusta kaikille. Ensi vuoden ensimmäinen tapahtuma on maanantaina 14. tammikuuta Restaurannassa, jolloin muistellaan kerhoin historiaa.

yst.
mpz

PS. lisää kuvia kuva-arkistossa

SYYSKOKOUS

Tampereen Seudun Mobilistien viime vuonna hyväksytyn strategian mukaisesti etsimme uusia yhteistyökumppaneita tai virkistämme vanhoja kontakteja. Ammattiopetus on Tampereella koottu Tredu-nimen alle (Tampere Education= suomeksi Tredu). Tredu voisi olla yksi parhaimmista yhteistyökumppaneistamme monestakin näkökulmasta. Jäsenemme Heikki Lielahti on Tredun autopuolen pitkäaikainen opettaja. Hänen kauttaan saimme kutsun pitää syyskokouksemme Tredun autoalan opetustiloissa Ajokinkujalla entisessä postiautovarikossa.

Pitkästä aikaa oli syyskokouksessa kokousesitelmä. Tredun autoalan koulutuspäällikkö Teemu Kalliomäki esitteli hienosti ja ymmärrettävällä kansankielellä, kuinka opetus nykyisin toimii. Varmaan ymmärsimme sen, että koulutus on muuttunut meidän opiskeluajoista hieman, mutta niin ovat opiskelijat ja yhteiskunnan tarpeet. Melkein uskomatonta on, miten yksilökohtaisesti opetus nuorille muokataan. Kuten kaikkeen opetus- ja kulttuuritoimeen, yhteiskunnan säästöpaineet purevat voimakkaasti myös Tredun opetukseen. Mutta pakko on uskoa, että koulutus on parasta mahdollista, mitä nykyisellä rahoituksella saadaan. Kokouksen jälkeen pääsimme tutustumaan opetuskorjaamoihin, joista maallikkona voi arvioida, että kun näimme vastaavat tilat kuukausi sitten Laakkosella, niin erot ovat aika pienet.

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Håkan Sandbacka. Läsnäolijoita oli nimilistan mukaan 37. Hallituksen esittämä toimintasuunnitelma ja budjetti hyväksyttiin yksimielisesti ja varsin vähäisellä keskustelulla. Ensi vuoden tärkein ja näkyvin uudistus on kerholehtemme, jonka ulkoasu ja sisältö tulee muuttumaan. Lehdestä tietenkin tehdään kaikille postitettava paperiversio, mutta myös nettisivuille tuleva sähköinen versio.

Toimintasuunnitelmassa tärkeällä sijalla on yhteisten tapaamisten lisääminen, lähinnä Restauranta-kiinteistön puitteissa ja toisaalta tutustuminen muihin ajoneuvoalan yhdistyksiin, kuten esimerkiksi Mansen Masinistit ja FHRA. Vanhoista perinteistä ohjelmaan palaa SyysRestaRanta, joka pidettään Mobilian yläpihalla elokuun lopussa. Tapahtumatoimikunnan vetäjä Leila Suutarinen esitteli jo viime keväästä alkaen hauduteltua ajatusta lähteä kevään kerhoretkelle tutustumaan Riikan automuseoon, joka on isketty EU-rahoilla hienoon kuosiin. Kevätretkelle sopii reitin varteen useita muitakin kiinnostavia ajoneuvomuseoita.

Jäsenmaksu päätettiin pitää ennallaan 45 eurona.

Kokouksen tärkein päätös ilman muuta oli uusien sääntöjen hyväksyminen. Sääntöjen uudistaminen on esitetty strategiasuunnitelmassa. Uudet säännöt siirtyvät nettisivuillemme ensi viikolla, koska ne astuvat voimaan heti, kun rekisteröimisviesti saadaan yhdistysrekisteristä ja luonnollisesti se julkaistaan myös Hyrysysyssä. Säännöt valmisteli sääntötyöryhmä, johon osallistuivat Harri Honkanen, Rainer Mäkipää, Petri Rannikko, Petri Pessi, Veikko Hoppula ja Veikko Taipale. Työryhmän puheenjohtaja kiitän heitä yhdistyksen puolesta. Sääntöuudistus tuntui herättävän positiivista mieltä kokousväen keskuudessa, mikä osoittanee, että uudistukselle oli tarvetta.

Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti edelleen allekirjoittanut. Kiitän luottamuksesta, mutta silti vanhenen taas yhden vuoden puheenjohtajana. Uusi puheenjohtaja on etsinnässä. Hallituksen erovuoroiset jäsenet Leila Suutarinen, Kalevi Nokkonen ja Ari-pekka Lällä valittiin yksimielisesti uudestaan. Hallituksessa jatkavat Petri Pessi , Petri rannikko ja Tuukka Perkola. Tämä kait osoittaa kokouksen luottamusta hallituksen toimintaan.

Kiitos Tredulle ja sen edustajille Teemu Kalliomäelle, Heikki Lielahdelle ja projektipäällikkö Jari Jokirinteelle kokouspuitteista ja -tarjoilusta. Palaamme yhteistyöehdotuksen kanssa asiaan.


Martti Piltz

Keskittynyttä kokousväkeä

Esitelmäkin kuultiin

TAMMOBIN RANTAKIINTEISTÖ TUTUKSI

Restauranta-kiinteistö on yhdistyksemme tärkein omistus. Kiinteistön hoitoon on joka vuosi panostettu melkoisia summia. Käyttö on säännöllistä; saunaa käytetään kerran vuodessa, kerran viikossa on terapiailta ja muutenkin käyttö on jatkuvasti säännöllistä. Maanantaiterapian noin 15 henkinen joukko on pitkään todennut, että alkaa jo samojen juttujen kuuleminen kyllästyttää. Keinona on ehdoteltu jäsentilaisuuden järjestämistä jo vuosia. Hallituksen sisälläkin tapahtuman järjestämisellä on ollut sitkeitä kannattajia. Jäseniltaa päätettiin kokeilla marraskuun 12. päivä normaalin maanantaiterapian aikataululla ja ohjelmalla.

Paikalle kertyi 40 osanottajaa, mikä on paljon kerhon tapahtumissa. Ikähaitari oli noin 90 vee-9 vee. Jo tämä yksi ainut oikeasti nuori pudotti läsnäolijoiden keski-iän lähes 70 ikävuoteen. Jokseenkin jokainen läsnäolijoista oli ”vanhoja” maanantaikerholaisia. Joukko oli suuri ja onneksi joukossa oli myös ensikertalaisia Restaurannassa ja myös siellä harvoin nähtyjä, joten tilaisuus vastasi tarvettaan. Taloa tutkittiin, ihmeteltiin sen hyvää kuntoa ja Kake Välimaa esitteli halukkaille varastoliiterimme sisältöä.

Puhetta riitti. Se onkin maanantaikerhon perussisältö. Mahtava polotus kuului varmaan melkein kylämme keskustaan asti, kun meillä (melkein) kaikilla on lievää vakavampi kuulon alenema ja sen vastapainona vielä vakavampi äänitason nousu. Kun yrittää selvittää, miten tässä yhtälössä voi saada mitään selvää puheesta, niin ainut keino on puhua vielä suuremmalla volyymilla. Kahvia meni ja makkaramestarimme Joenpolven Matti kärvensi makkaraa, jotka tuhottiin viimeistä pätkää myöten.

Mukava ilta. Yleisen keskustelun joukosta voidaan todeta ainakin seuraavat asiat: Restaurannan isäntä on Raimo Mesiranta. Hänen yhteystietonsa saa nettisivuiltamme. Raimo hoitaa pehtoorina kaikki Restaurannan asiat, toki maanantaiterapiajoukon ja muutaman muun aktivistin avustuksella. Raimo osaa vastata jokaiseen kysymykseen, joka koskee Restaurantaa. Restauranta on vuokrattavissa varsin kohtuullisen hintaan jäsenkunnan yksityiseenkin käyttöön. Myös näistä asioista Raimo vastaa. Seuraava kutsu tulee jäsenmaksulapun kanssa marraskuun lopussa yhdistyksen historia- ja perinnemuisteluiltaan. Yhdistyksemme perustaja Matti Järvenpää on luvannut tehdä sinne esityksen. Hallitus tutkailee mahdollisuuksia järjestää kesän aikana ”perhepäivän” työnimellä jäsentapamisen Restaurantaan.

Kuvia myös Kuva-arkistossa.
AUTOJA HANGAARISSA

Lokakuun kerhoiltaa vietettiin Audi Centerissä Tampereen Laakkosella. Meitä oli paikalla 36 jäsentä. Audi-puolen pomo Timo Lintinen kertoi suuren maailman ihmeitä meille ja tarjosi myös kahvit ja pullat. Laakkonen on perheyritys, jonka ydin on ja on ollut aina Joensuussa. Yritys on perustettu vuonna 1960. Sen juuret ovat Pohjois-Karjalan metsissä ja puutavarayhtiössä. Puutavarakaupan tilalle on
tullut autokauppaa, lehtiä, painotuotteita, kiinteistöjä ja Kytäjän golf- ja asuinalue. Autotalo Laakkonen Oy ja Veljekset Laakkonen Oy ovat autojen vähittäismyyntiketju, joka tekee vuosittain yli 36 000 a autokauppaa.

Saimme muun muassa kuulla, että vaikka Suomen automarkkinat ovat pienet verrattuna Euroopan maihin, niin autotalot ovat suuria. Tampere on Laakkosen toimipisteistä suurin ja mahtuu Pohjoismaiden viiden suurimman joukkoon ja Euroopassakin kärkipäähän. Tämän tietysti voi itsekin arvata, kun kiertelee Eurooppaa, joka on täynnä pieniä autokauppoja. Audi ja Folkkari markkinoivat tuotteensa tehdasvetoisella markkinointikonseptilla. Audit myydään siis kaikkialla Euroopassa samanlaisista hangaareista ja autot ovat aina kaikkialla samassa järjestyksessä. Päämies vahtii, että markkinointikonsepti toimii kaikkialla suunnitellulla tavalla. Mekin siis voimme käppiä vaikka Saarenmaan Küresaaren Audi-hangaariin (muistaakseni siellä on Audi-myymälä keskellä ei-mitään) ja tuntea olevamme Tampereella. Ei huono!

Olemme aikaisemmin käyneet Laakkosella ja ainakin kerran Näsijärvi-ajo on startannut heidän pihaltaan. On hienoa päästä näkemään ja kuulemaan, mitä autokaupassa tapahtuu! Kiitokset Timpalle ja Laakkoselle. Jätimme muistoksi käynnistämme Tampereen Seudun Mobilistien levykkkeen.

KERTAUSHARJOITUKSET 21.8.


Elokuun kerhoiltaa vietettiin Ollisen toimintatilalla Tottijärvellä. Meitä tammobilaisia vierainemme oli paikalla 38 henkilöä, kaukaisimmat jäsenemme Saksasta saakka. Osallistujamäärä lähenteli tämän vuoden ennätystä, Raimolla meitä taisi käydä tuli 40 henkilöä. Toisaalta nyt oli mukana nuoria ja naisväkeä
poikkeuksellisen paljon. ATS-tykinvetäjällä ja Nasulla ajelu oli ehkä vähän äijämäistä puuhaa, mutta kyllähän voima, savu ja ääni kaikkia kiinnostavat. Monille vehkeet olivat ehkä tuttuja kertausharjoituksista, mutta olihan meitä paikalla niin vanhoja, ettemme edes kertausharjoituksissa nähneet muuta kuljetuskalustoa kuin hevosen ja kärryt. Isäntämme Martti Ollinen esitteli asiantuntevasti ajopelejään. Kalustoa oli ainakin riittävästi. Kokoelmassa oli Maran kilpavehkeitä ja sotaväen kuljetuslaitteita. Kuskit työnsivät ja hilasivat meitä kyytiin ja painoivat sitten savua taivaalle. Sotilasvehkeissä ergonomia tai muut nykypäivän hömpötykset loistavat poissaolollaan, mutta savu ja ääni korvaavat ne ja onhan niillä
tositoimissa selvä pelotusvaikutus. Kyyti kelpasi kaikille. Kahveja juotiin kahdessa paikassa. Tervetulokahvit ja munkit tarjoiltiin aika normaaleissa olissa. Ajouran varressa oli laavu ja olisi ollut
sotaväen saunavaunukin, joka nyt jäi kokeilematta. Laavussa oli mahtava hiillos, jossa kärvensimme
makkaraa ja joimme nokipannukahvia. Laavu metsässä ja avotuli jo pimenevässä illassa ovat varmaankin nykypäivän ihmiselle aina suuri elämys ja nyt vielä mukavassa, tutussa joukossa. Retki oli hieno elämys.
Kiitos Leilalle tapahtuman ideasta ja järjestelyistä. Seuraavaksi sitten on lauantaina 8.9. Vehoniemiajo ja lokakuussa kerhoilta on keskiviikkona 17.10. klo 18. Autotalo Laakkosella Tampereella.

Kuva ja teksti: Martti Piltz

Mustassalahdessa 15.8.2018

Autoja Mustassalahdessa keskiviikoisin. Katso kuvia Kuva-arkistosta

PALJON AUTOJA HÄMEENKYRÖSSÄ


Jäsenistöä vieraili runsaasti 12.7. Hämeenkyrössä. Sateen ja ukkosen uhkasta välittämättä paikalla nähtiin arviolta 150 harrasteajoneuvoa. Kuulumisia vaihdettiin ja nautittiin kahvia sekä makkaraa. Muutamia kuvia on nähtävissä kuva-arkistossa.

MELKEIN AURINKOINEN RestauRanta

Viime vuonna harjoittelimme Teivon Ravikeskuksessa hyvällä menestyksellä. Tänä vuonna järjestelyt sujuivat erinomaisesti. On melkein uskomatonta, että lukuisat myyjämme kävivät erikseen kiittämässä hienosti sujuvasta tapahtumasta. Ja he kuitenkin käyvät tapahtumissa ympäri Suomen. Ehkä sillä oli jotain vaikutusta, että viime vuonna haastattelimme jokaisen myyjän ja parantelimme heidän ehdotustensa mukaan asioita.

Sää suosi meitä taas koko RestauRannan aukioloajan vajaata tuntia lukuun ottamatta. Hieman harmillisesti tämä tunti sattui tapahtuman alkuun, joka rajoitti ensimmäisen päivän kävijämäärää. Raviradan keskusnurmikko on kuitenkin ihanteellinen alusta: se kuivaa heti sateen loputtua eikä pölise kuivana. Ei ihme, että sekä asiakkaat että myyjät kiittelivät.

Myyjiä oli enemmän kuin viime vuonna, harrasteautoja oli paljon enemmän kuin viime vuonna ja lauantaipäivän kävijämääräkin oli muutamia viime vuosia parempi. Järjestelyporukassa meitä oli 44 henkilöä, joista suurin osa oli mukana myös tapahtuman rakentamispäivänä. Kiitos heille! Taisi ottaa kaikilla voimille, kun kumpanakin RestauRanta-päivänä aurinko porotti iltaa kohti yhä kuumemmin.

Ensi vuonna sitten tavataan taas Teivossa perjantaina 5. ja lauantaina 6. heinäkuuta RestauRannan perinteisinä päivinä. Tapahtumaa on vielä helppo kehittää kokemusten ja uusitun myyjäkyselyn pohjalta.

Katso tapahtuman kuvia kuva-arkistosta.
Leila Suutarinen 60v

Helatorstaina vietettiin Leilan syntymäpäivää, joka samalla oli myös Sallisten kuljetusliikkeen perustamisen vuosipäivä. Vuodesta 1928 on mennyt 90 vuotta, Leilan syntymästä aika paljon vähemmän. Leilan ansioita yhdistyksemme hyväksi ei pysty tässä käytettävissä olevassa tilassa luettelemaan, mutta voidaan kuitenkin todeta, että hän on nyt yhdistyksen hallituksen jäsen.

Leila fiksuna ihmisenä oli valjastanut syntymäpäivänsä Vehoniemen terassin joukkorahoituskampanjaan. Vieraita oli vaatimattomasti 2700 henkilöä. Varmasti moni heistä kertoi osallistuvansa kampanjaan. Yhdistyksemme onnitteli Leilaa ja kertoi hankkivansa Tampereen Seudun Mobilistien jäsenkunnalle nimikkopöydän, jonka lisäksi hallituksen jäsenet hankkivat pöytään henkilökohtaisia nimikkotuoleja. Puheenjohtaja totesi omasta näkökulmastaan, että maailma on aika pieni. Hänen, Leilan ja Honkasen Harrin isoisien talot ovat vierekkäin Ahjärven kylässä Kivennavalla Karjalan Kannaksella. Yhteistyötä on tehty vaihtelevissa muodoissa kolmen sukupolven ajan, nyt sitten saman yhdistyksen hallituksessa. Varmasti koko jäsenkuntamme onnittelee Leilaa! Älkääkä unohtako vauhdilla alkanutta Kangasalan yhteisen olohuoneen rahoituskampanjaa!
OLAVI SALLINEN PALKINTO

Olavi Sallisen syntymäpäivänä jaetaan yhdistyksen jäsenkunnalle vuoden huomattavimmasta entisöintityöstä hänen lahjoittamansa palkinto. Palkinto on jaettu joka vuosi vuodesta 1982 alkaen. Tänä vuonna palkinnon sai ensimmäisen kerran pakettiauto. Auton entisöinnin museoajoneuvotarkastajat olivat arvioineet kiitettäväksi. Erityisen lisäarvon tämä auto ja sen entisöijä saivat siitä, että ajoneuvo osaltaan tallentaa suomalaisen autoteollisuuden ja pirkanmaalaisen autokaupan historiaa. Ajoneuvo on uutena ollut Vanajan autotehtaan palveluksessa. Sittemmin se on siirtynyt Tampereelle Pyynikin Autovarusteen käyttöön. Nykyinen omistaja on ostanut sen legendaarisen autokauppiaan Pekka Mäkisen kuolinpesältä. Pieni lisäpiste tuli siitä, että auto on säilynyt umpikylkisenä pakettiautona.

Vuoden Olavi Sallinen-palkinnon saaja on Teemu Hartus ja ajoneuvo Morris J4 Van Diesel vuosimallia 1966.
Kunniamaininta on päätetty antaa Jouko Puhakalle, joka on entisöinyt Oldsmobile Touring 43 A-auton
vuodelta 1921. Entisöinti on huppuluokkaa, mutta OS-palkinnon sääntöjen mukaan sen voi myöntää samalle henkilölle vain kerran. Jouko Puhakka sai palkinnon vuonna 2007 Cadillacin entisöinnistä.

LAHDEN CLASSIC

Yhdistys oli markkinoimassa RestauRantaa Lahden Classic Motor Show:ssa 5.-6. toukokuuta.
yhdistys on osallistunut joka kerran Classiciin eli tämä oli 11. kerta. Classic Motor Show uudistuu ja menestyy hyvin vuodesta toiseen. Tapahtuma on erittäinhyvin järjestetty juuri Lahden kokoiseen kaupunkiin ja sen messukeskukseen. Näyttelyosastot varataan loppuun jo helmikuussa. Tänä vuonna kävijöitä oli 19384, mikä ei aivan ollut uusi ennätys, mutta lauantaina oli Classic Show
historian vilkkain päivä.
Osastollamme palvelivat Ari-Pekka Lällä, Reijo Pirinen, Petri Kata, Antti Prusi ja Martti Piltz.
Yhdistyksen puheenjohtajalla oli kunniatehtävä Classic Motor Show:n ohjelmanumerona jakaa Vuoden Ajoneuvomuseo- palkinto. Vuoden ajoneuvomuseoksi on valittu Vaasaan Moottori- ja automuseo. Katso: https://classicmotorshow.fi tai https://www.facebook.com/classicmotorshow/

Wappuajelu

Varsin sateinen oli tällä kertaa Wappupäivän ajelun ajankohta. Mutta noin 20 urhoollista, sadetta pelkäämätöntä autokuntaa kokoontui Hämeenpuistoon. Komeasti oli meille varattu puiston keskialueelta paikat ja hyvin mahtui autot riviin hiekkakäytävälle. Harmi vaan, kun tuo sade karsi varmasti paljon myös mahdollisia katsojia, mutta kelille ei voinut mitään. Hetken sateenvarjojen alla vaihdettiin kuulumisia, kunnes jatkuva sade ajoi osallistujat autoihinsa. Siinä oli sitten sopiva hetki startata reitille. Martti pyysi minut ”keulaan” ja hyvähän ”Tähtikeulalla” oli suunnata kohden Kangasalaa. Ja vaikka jonossa ajelu ei onnistunut kovin hyvin keskustan liikennevalojen vuoksi, niin hyvin osattiin perille. Meikäläisen ”dieseli” näet tuoksui sen verran, että pelkän hajunkin perusteella saattoi perille osata.
Ajelu kulki tällä kertaa reittiä: Hämeenpuisto pohjoinen – Hämeenpuisto etelä – Ratinakeskus – Yliopisto – Kalevankangas – Kaukajärvi – Liuttu - Ilkonmäki – Suorama – Kangasala keskusta – Huutijärvi – Kaivanto – Vehoniemi. Perillä havaitsin, että muutama autokunta oli oikaissut ja olivat jo menossa sisälle lounaspaikkaan. Liekö reitin oikomiseen syynä ollut liian voimakas tuoksu Tähtikeulan takana?
Lounaspaikka (Vehoniemen Alamaja) oli ainakin minulle ja ehkä monelle muullekin uusi tuttavuus. 1890- luvulla rakennettu vanha huvilatyyppinen rakennus seisoi varsin mielenkiintoisessa paikassa. Kaivannon kanavan äärellä, korkealla harjulla oli hienot näkymät alas. Yllättävän vilkkaasti vesi liikkui kanavassa ja jäälauttoja lipui ohitse vauhdilla kohden Roineen selkää. Sisältä rakennus oli tyylikkäästi sisustettu ja saleihin oli saatu mukavasti wanhanajan tunnelmaa. Paikkaa voi hyvin suositella muillekin kävijöille.
Lounas oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Martti kiitteli porukoita osallistumisesta ruokailun lomassa. Mukava oli hetken istahtaa hyvän ruoan ääressä ja jutustella samanhenkisten harrastajien kanssa. Kyllä tämän kaltaisia retkiä voisi tulevaisuudessakin järjestää ja järjestetäänkin (katso tapahtumakalenteria).

Terveisin Timo V

PS. Katso Wappuajelun kuvia Kuva-arkistosta.

KERHOILTA 18.4.2018


Kerhoilta Mesiautossa sai jäsenet liikkeelle tutustumaan Mesiauton tiloihin ja kuuntelemaan isäntämme Raimo Mesirannan kiinnostavia tarinoita. Lue myös Martin juttu tästä.
HOTTENTOTTI

Tampereen Seudun FHRA järjesti Hot Rod and Rock Show:n jo 39. kerran. Tapahtumassa käy kahden päivän aikana Tampereen messukeskuksessa paljon väkeä. Olemme olleet vuosikausia Tampereen Seudun Mobilistien osastolla mukana tapahtumassa, lähinnä mainostamassa RestauRantaa.
Jenkkiautoharrastajat ovat paljon mobilisteja liikkuvampaa kansaa ja melkein kaikki Suomen suuret ajoneuvotapahtumat perustuvat jenkkiautoihin. RestauRannan harrasteparkissakin puolet ajoneuvoista on jenkkejä. Ehkä se johtuu siitä, etteivät he ajattele ajoneuvoharrastusta kovin kapea-alaisesti. Myös ammattimyyjät ovat suurelta osalta samoja Hot Rodissa kuin RestauRannassa.
Perinteisesti Hot Rodissa palkitaan monien ajoneuvoluokkien parhaita. Molemmat mobiilipalkinnot tulivat meidän kerhoomme: Oldsmobile 43A, vm. 1921, Jouko Puhakka ja Chevrolet Capitol Truck, vm. 1928 Suutarisen Leila, Vehoniemestä. Hyvä me!
Yhdistyksemme osastolla oli Petri Rannikon Ford 100 Pick Up, joka oli American Car Show: Pääsiäisenä. Petrin lisäksi osastollamme päivystivät Ari-Pekka Lällä, Torsti Vienola, Jorma Palonen, Reijo Pirinen, Antti Prusi ja Martti Piltz. Seuraavan kerran olemme promotoimassa RestauRantaa Supermessujen Keräily Kevät -tapahtumassa Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 20.–22.4.2018 ja Lahden Classic Motor Show:ssa 5.-6.5.2018.

AP ja Torsti "lauteilla"

Leila Suutarisen Chevrolet Capitol Truck vm 1928

Kevätkokous

Tampereen Seudun Mobilistit ry:n kevätkokous pidettiin keskiviikkona 21.3. Vehoniemellä. Ennen kokousta juotiin kahvit ja Leila mainosti tulevaa 150-vuotispäivää helatorstaina 10. toukokuuta, jolloin Leila, Vehis ja Leilan isoisän perustama kuljetusliike viettävät juhlia. Lue tarkemmin Hyrysysystä.
Yhdistyksen puheenjohtaja Martti Piltz avasi kokouksen, kiitti Leilaa tilasta ja tarjouksista. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Håkan Sandbacka. Hän kutsui sihteeriksi yhdistyksen sihteerin Petri Pessin. Pöytäkirjan tarkastajiksi ja ääntenlaskijoiksi valittiin Reijo Pirinen ja Risto Salonen. Läsnä oli 40 yhdistyksen jäsentä. Kokouksessa oli kolme asiaa sääntöjen 11. pykälän mukaisesti: toimintakertomus 2017, tilinpäätös 2017 ja tili- ja vastuuvapauden myöntäminen tilivelvollisille. Yhdistyksen puheenjohtaja esitteli materiaalit, joista ei syntynyt keskustelua. Sandbacka takoi päätökset nopeasti pöytään. Todettiin, että toimintakertomuksessa oli kutsuttu Teivon ravirataa Vermoksi. Se korjattiin. Tilinpäätös oli budjetoitua huonompi johtuen tulojen jäämisestä alle budjetoidun. Tiliasioista ei kukaan halunnut keskustella, joten tili- ja vastuuvapaus myönnettiin asianomaisille yksimielisesti. Kokous päättyi klo 18.48.
Kevätkokouksen pöytäkirja julkaistaan nettisivuillamme heti, kun pöytäkirjan tarkastajien nimikirjoitukset on saatu. Seuraavan kerran yhdistyksen vuosikokous (Syyskokous) pidetään Tampereella eli palataan vanhaan käytäntöön, että vuosikokous on yhdistyksen kotipaikalla ja jäsenistön valtaosan kotipaikkakunnalla.

Konservointi


Keskiviikkona 21.2.2018 pidettiin Mobiliassa keskustelutilaisuus konservoinnista. Oheisen linkin takana Martti Piltzin ajatuksia aiheesta.

Terveisiä Talviajoista (3.2.2018)

Keski-Suomen Talwiajo ajettiin 3.2.2018. Ajossa mukana muutamia kerhon jäseniä. Lue Martin raportti tästä.
Tiamontti näyttelyyn 18.1.2018


Tällä viikolla siirrettiin Gaggenau-paloautomme takaisin varastoon lähes vuoden pituisen näyttelyuran jälkeen. Mobilian seuraava näyttely avautuu 16 maaliskuuta. Näyttelyn nimi on Linjakasta menoa ja kuten nimestä voi päätellä, aiheena ovat linja-autot. Kerhon Diamond on yksi vanhimmista liikkuvista linja-autoista Suomessa ja siis näyttelyn tähtiä. Lue juttu tästä.

Retki Hämeen Mobilistien tallille Janakkalaan 17.1.2018


Tammikuinen vierailu Hämeen Mobilistien vieraana. Lue juttu. Kuvia löytyy myös kuva-arkistosta.