2020 artikkelit

MUSTASSALAHDESSA LIIKETTÄ!

Keskiviikkona 5.8. Mustassalahdessa oli noin 80 autoa. Se on tämän kesän suurimpia määriä. Tämän kesän vähäiset automäärät ovat totuttaneet kävijät pysäköimään harvaan, jolloin alue näytti täydeltä näilläkin autoilla. Sää suosi, vaikka sadekuuroja ja uhkaavan mustia pilviä oli ympäristössä joka puolella. Hyvä fiilis ja kauppakin näkyi käyvän sekä kahvilassa että makkarakioskilla. Kun nyt on luvassa kesäsäätä, niin elokuussa varmaan tehdään vielä tämän kesän ennätyksiä!

-mpz 6.8.2020
UUSIA JÄSENIÄ

Tampereen Seudun Mobilistien jäsenmäärä kasvaa hitaasti mutta varmasti. Nyt meitä on hieman yli 560 jäsentä. Perinteisesti uusia jäseniä kutsutaan tutustumaan kerhon tukikohtaan Restaurantaan ja yhdistyksen perustapahtumaan, maanantaiterapiaan. Sää suosi tänä vuonna tapahtumaa 3.8. Läsnä oli maanantaiterapian ennätysosanotto tänä vuonna, 24 jäsentä. Uusia jäseniä oli neljä, mikä myöskin on ennätys näissä tapahtumissa. Uusista jäsenistä kuvaan mahtui Markku Henttinen oikealla. Uudet läsnäolleet jäsenemme olivat kaikille tuttuja entuudestaan. Ketään ei pakotettu heti uusiin tehtäviin, vaikka mieli kyllä teki. Koetetaan pitää uudet jäsenet pitkään mukana. Toivotaan, että nähdään heitä jo Matti Järvenpään luona ensi viikolla.

Seuraavaksi sitten suunnataan harrasteautojen keulat taas kohti Hämeenkyrön takamaita. Särkijärven päässä on perustajajäsenemme Matti Järvenpään legendaarinen Rautapuisto, jonka hän on luvannut itse esitellä. Katso Tapahtumakalenterista.

-mpz 4.8.2020

Heinäkuun kerhoilta 23.7.

Kohteeksi oli valittu Asikkala ja siellä Vintage-kahvila vanhan Nelostien (nyk. 24) varressa ja Antin Automuseo. Meitä kasaantui kohtuullinen joukko jo starttiin Mobiliiaan. Hienoin pirssi epäilemättä oli Tuukan Opel Kapitän, joten sitä oli helppo seurata ensimmäinen taival. Parinkymmenen auton jonossa köröttelimme Kyynärön kautta Padasjoen ABC:lle. Autoja näytti olevan uusia ja vanhoja. Mersut ja Jaguarit kilpailivat tavallisimman osanottaja-auton tittelistä.Ensimmäinen kohteemme oli Vintage-kahvila. Hieman reittimme mutkitteli, mutta paikka löytyi 24-tien varresta ja oli siellä isot opasteeksi. Pihalla oli seutukunnan harrasteautoilijoita vähintään yhtä paljon kuin meitäkin. Joukossa oli huiman hieno Packard Caribbean vm. 1953. kahvila oli kyllä näkemisen arvoinen. Eväät olivat hyvät. Myynnissä oli monenmoista vintage-tavaraa.Antin Automuseon Antti oli tullut meitä vastaan Vintage-kahvilaan. Hänen johdollaan paikka löytyi helposti. Antti itse on keräillyt hienon kokoelman paremman luokan henkilöautoja alkuperäiskuntoisina. Eniten taitaa olla erilaisia hienoja Taunuksia. Kauppa näytti käyvän heidän vintage-kaupassaan hyvin., mutta oli valikoimakin laaja. Antti ja Leahan olivat viime vuonna Restaurannassa vintage-myymälänsä kanssa ja toivottavasti tulee Varaosapäiville elokuun lopussa. Antin pihassa laskettiin 24 ajoneuvoamme ja meitä oli 40 henkilöä.Reitin pituus oli 224 kilometriä edestakaisin. Se on kyllä aika riittävä matka veteraanille ja veteraaniautolle, joka tosin oli minua 16 vuotta nuorempi. Kohteet kuulostivat meikäläisille aika vieraiksi. Toivottavasti tuli aurattua polku mielenkiintoisiin vierailukohteisiin. Vielähän tässä on ajokauttakin jäljellä paljon. Seuraava kerhoretkemme suuntautuu Matti Järvenpään rautapuistoon

MUSTALAHTI

Tampereen Seudun Mobilistit ry:llä on ollut pitkään lupa Mustalahden satama-alueen käyttöön keskiviikkoisin. Lupa on nyt uusittu. Lupaan on kirjattu keskeiset asiat, jotka on hyviksi havaittu. Yhdistyksellemme on keskiestä se, että meillä on paperi maanomistajan eli Tampereen kaupungin kanssa siitä, että voimme käyttää aluetta. Ehdot ovat suurin piirtein samat kuin aikaisemmissa luvissa.

Mustalanden kokoontumiset ovat keskiviikkoisin klo 18.00–21.00 ajalla 15.4.–30.9.

Ohjeet kävijöille löytyvät oheisesta linkistä.

Jokaisen Mustalahden kävijän on syytä tutustua ohjeeseen ja kertoa säännöistä myös muille osallistujille tarpeen vaatiessa. Pidetään yhdessä huoli että toimimme luvan mukaisesti.

27.7.2020
HARRASTEAUTORETKI HÄMEENKYRÖÖN

Hämeenkyrön perinteinen autonäyttely vaihtui tänä vuonna Mäkipään Ranen pihaan. Väkeä oli ennätysmäärä meidän kerhoilloissamme. Kahvit tarjottiin Ranen naapurissa Kukko-kahvilassa 63 henkilölle ja silloin oli ainakin kymmenkunta henkilöä ehtinyt jo poistua. Autojakin oli näyttelyksi asti: Ranen omat 30 autoa, moottoripyörät ja meidän vieraiden noin 30 autoa. Hieno kesäilta! Rane kertoi omasta harrastuksestaan, jossa on monen monta polkua ja mutkaa, kuten Hyrysysystä olemme voineet lukea. Kiitos Ranelle!

Ensi torstaina (23.7. ) suuntaamme Asikkalaan. Sähköpostiin martti.piltz@mobilia.fi voi ilmoittaa tulostaan, niin Vintage-kahvila tietää paistaa riittävät eväät.

18.7.2020

VERHOILUPAJALLA


Kesäkuun kehoiltaa vietettiin Valontiellä Harri Valon verhoiluverstaalla. On se hienoa, että kerhon omassa jäsenkunnassa on ajoneuvoalan erityisosaajia. Harrilta syntyvät auton sisustukset laadukkaasti. Esimerkkinä on edessä näkyvä Citroën SM, jossa sisustus on Harrin tuotantoa. Tosin auto muutenkin on hänen käsityötään. Ei ihme, että tämmöistä taitoa oli lähtenyt katsomaan ennätysmäärä väkeä. Meitä oli niin paljon etteivät sormet ja varpaat yhdessä riittäneet laskemaan, mutta 38 henkilöön päädyin. Harrin verstaan pihalle kertyi huikaiseva joukko avoautoja. Siihen saattoi säällä olla vaikutusta. Mutta jos on penkki kulunut, niin Harri osaa sen korjata.

Seuraavaksi sitten mennään torstaina 16.7. ihailemaan Ranen Fiatteja

26.6.2020

TIEDOTE 18.6.2020

Valtionneuvosto availee tapahtumarajoituksia.

RestauRanta Markkinat on jo aikaisemmin peruttu päivämäärältä 3.-4.7.2020. Ne siirretään varapäiville syksyyn uudessa muodossa. Kesällä 2021 tavataan taas Teivossa. Muuten Tampereen Seudun Mobilistiti
ry toimii oheisen tapahtumakalenterin mukaisesti. Valtioneuvosto on luvannut uusia tietoja kokoontumisrajoituksista vähitellen tautitilanteen mukaisesti. Tapahtumiin palataan näillä sivuilla heinäkuussa.

Puheenjohtaja
Tampereen Seudun Mobilistit ry

TIEDOTE 7.4.2020


Valtioneuvoston Valmiuslain nojalla antamien rajoitusten perusteella yhdistyksen hallitus on päättänyt, että Kevätkokous siirretään ajankohtaan, jolloin koronaviruksen aiheuttamat kokoontumisrajoitukset on
purettu. Yhdistyksen hallituksella oli käytössään lakimiehen kannanotto mahdollisuudesta järjestää vuosikokous poikkeusoloissa.

Kaikki yhdistyksen toimintakalenterissa olevat tapahtumat 31.5.2020 asti perutaan. Niiden järjestämistä myöhemmin tutkitaan soveltuvin osin. Viesti tarkoittaa myös Terapia-iltoja ja Mustanlahden kokoontumisia. Tietenkään yhdistys ei halua eikä voi rajoittaa jäsenistön yksityisajoja harrasteautoillaan, mutta yhdistys ei voi kutsua ketään kokoontumaan minnekään koronaviruksen aiheuttamien kokoontumisrajoitusten aikana

-Hallitus

7.4.2020

HUOMIO


Valtioneuvosto totesi Suomen olevan poikkeusoloissa koronaviruksen takia


Hallitus linjasi 16. maaliskuuta 2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän
toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti. Hallitus antoi valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17. maaliskuuta 2020.

Lue tästä, mitä valtioneuvosto on sanonut rajoituksista ja suosituksista ja mitä valmiuslain voimantulo tarkoittaa: https://vnk.fi/artikkeli/-/asset_publisher/hallitu...

Meidän yhdistyksemme kohdalla tämä tarkoittaa, että kaikki tapahtumamme on peruutettu 13.4. asti. Ensimmäinen tapahtumista on vierailu Harri Valon verstaalla 31.3.

Media on julkaissut melko hyvin tiedotteen rajoituksia. Melkein kaikki valtion ja kuntien viritelmät on suljettu. Suositus osoitettiin myös yrityksille, uskonnollisille yhteisöille ja kolmannelle sektorille eli meille. Meille varttuneelle väelle eli yli 70 vee on asetettu velvoite ”pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), pois lukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt”. Koska tietääkseni meillä ei ole näitä viskaaleja joukossamme, niin uskoisin, että jokainen meistä vanhuksista älyää toimia tämän ohjeen mukaan eli pysytellä kaukana muista ihmisistä tai ihmisjoukoista.

Karanteeni tarkoittaa pysymistä kotona paitsi pakollisia kauppa- ja apteekkikäyntejä sekä koiran ulkoiluttamista. Käsittääkseni itseäänkin voi ulkoiluttaa, jos malttaa pysyä poissa muiden ihmisten läheisyydestä. Ja me jotka olimme Tartossa, olemme joka tapauksessa karanteenissa eli 28.3. saakka. Palataan näihin asioihin viimeistään 13.4. tai aikaisemmin, jos säännökset tiukentuvat.

Pitäkää huolta itsestänne ja läheisistänne.

mpz
Puheenohtaja

18.3.2020

Retki Tarttoon

Retki tutkimaan Viron ajoneuvomuseoita 13.-16.3. oli vähän jännittävä, melkein seikkailu. Ensin matka myytiin täyteen ennen kuin sitä oli edes saatu valmiiksi. Sitten juuri ennen lähtöä kiristyivät koronaviruksen takia määräykset Virossa. Vielä laivarannassa pohdittiin, että mennäänkö. Yksi mielisesti päätettiin, että mennään, mutta lyhennetään matkaa vuorokaudella. Meitä oli bussissa 35 matkailijaa menossa. Kuumeet mitattiin Tallinnan satamassa. Vaikka olimme tulossa Kangasalta, joka oli varmasti tunnettu sielläkin koronavirusepäiltynä paikkakuntana, pääsimme kaikki kuumemittaritestistä läpi.Viro on maana nopea päättämään, toisin kuin Suomi. Kaikki valtion tai valtiontukemat museot olivat kiinni, niin kuin kaikki muutkin julkiset laitokset. Onneksi retkemme oli suunniteltu yksityiskokoelmien ja -museoiden varaan, vaikka pääkohteemme olikin uusittu Viron maantiemuseo. Se siis jäi nyt käymättä. Nämä yksityiskokoelmat ja -museot, joissa kävimme, olivat huikeita kohteita. Lähes uskomatonta, kuinka Virossa voi olla niin suuria ajoneuvonäyttelyitä ja näyttelytiloja. Vaikuttavin oli varmasti Viron MoMu, moottoriurheilumuseo, joka on vanhan voimalaitoksen tiloihin viritelty.Matkanjärjestäjä Leila ja vakiobussiyrittäjämme Matti Mäntylä sekä virolainen Indrek Sirk osasivat pelata kolmen päivän ohjelman kahteen, mutta silti ehdimme syömäänkin molempina päivänä. Indrek keksi pari uuttakin kohdetta suljettujen museoiden tilalle. Koko matkan ajan vähän jännitettiin, että pääsemmekö kotiin. Kaikki oli kuin neutronipommin jäljiltä, ei ihmisiä tai liikettä missään, Tartossa tuskin edes valoa ikkunoissa. Koko ajan jännitettiin, ehtiikö Viro lopettaa Tallinna-Helsinki-laivalinjan ja sulkea rajansa. Paluumatkalla laivassa oli kait noin 100 matkustajaa.Loppujen lopuksi kahden päivän reissu näin iäkkäille ihmisille oli varmasti parempi kuin kolmen päivän reissu. matkailu avartaa, mutta reissussa rähjääntyy. Mutta nythän karanteenissa on hyvä lepäillä. Uusi reissu on tiedossa, kunhan tämä pandemia laantuu. Käyntikohteita jäi vielä paljon katsomatta niiden suljettujen paikkojen lisäksi, joihin nyt ei päästympZ18.3.2020

Helmikuun tietoisku

Maanantain ”terapiaillan” vieraaksi tuli Tapani Saarinen. Hän edustaa uutta voiteluainetta A9. se voi olla kokonainen uusi sukupolvi moottorin kitkan vähentämisessä nykyisten öljyjen sijaan. Pitkään öljyt olivat maaöljyn krakkausprosessin jakeita. Nykyisin yleiset synteettiset öljyt ovat mineraaliöljyjen kehitelmiä, joissa lähinnä kylmäkäynnin voitelua on parannettu. Voiteluöljyjä on tehty monista aineista, pula-aikana esimerkiksi männystä. Nykyiset biohajoavat öljyt on valmistettu yleensä synteettisistä estereistä tai kasviöljyistä, jolloin niiden ominaisuuksissa on monia maaöljyn haittoja voitu välttää.Tapani kertoi, että A9 on ollut valmistuksessa ja myynnissä monin paikoin maailmassa jo 30 vuotta. A9:n idea on muodostaa kaikkiin koneen metalliosiin kalvo muuttamatta voiteluöljyn ominaisuuksia. Kalvo periaatteessa suojaa metallia myös öljyn pilaantumisen aiheuttamilta vaurioilta. Aika mullistavia asioita!

Jos kiinnostaa katso: www.technologie-a9.com

29.2.2020 mpz

SUURI IHME: LUNTA NÄKYVISSÄ!

Keski-Suomen Talwiajo järjestettiin 47. kerran. Perustajajäsenemme Matti Järvenpää on osallistunut siihen joka kerran. hän on jo melko ikääntyneen Citroëninsa kanssa ajojen legenda. Tällä kertaa ajokki oli vaihtunut hieman nuorempaan, Lloyd Alexander vm. 1958. Ei mekään ihan ensikertalaisia oltu. Prusin Antti osallistui 27. kerran ja itselläni oli toinen kerta Antin Taunus M17 Superin (vm. 1962) kyydissä ja aikaisemmin ajoin itse ainakin pari kertaa ”Neekeri-Mossella” ajot Aarno Kämpin kanssa. Kokemuksesta huolimatta palkintopallille meitä ei huolittu. Jotkut ajotapahtumat ovat sellaisia, joista ei millään malttaisi olla poissa. Talwiajot on yksi niistä. Lunta oli pari-kolmekymmentä senttiä ja pieniä aurausvallejakin näkyi. Talwiajon ajankohta on aikoinaan valittu vuoden kylmimpänä viikonloppuna. Nyt siis vuoden kylmin viikonloppu oli lämpötilaltaan noin nolla. Mutta oli hienoa päästellä kauniita lumisia teitä. Ja Taunus on aika hieno talviauto! Osanottajia oli noin 200 autoa eli kannattaa tarkkailla Keski-Suomen Mobilistien nettisivua, että ensi vuonna mahtuu mukaan. MPZ 24.2.2020

Vierailu Mansen Masinisteilla

Tiistaina 18.2.2020 mobilistit vierailivat mukavan runsaalla joukolla Mansen Masinistien tallilla Ylöjärvellä. Alun kahvittelun jälkeen mobilistit hiljentyivät kuuntelemaan puolet vähemmän pyöriä allaan harrastavien harrastuksesta. Illan aiheena oli tällä kertaa Enduro- moottoripyöräily ja hieman tarkemmin ISDE (International Six Days Enduro). Suomalaiset kutsuvat sitä myös lempinimellä Sixi. Sixi- tapahtumia on ajettu jo vuodesta 1913 alkaen. Kysymyksessä on vuosittain eripuolilla maailmaa järjestettävä enduro-joukkuekisa. Nimensä mukaisesti jokainen joukkueen jäsen pyrkii selviytymään kuuden päivän ajan maastoetapeista, joissa kilometrejä kertyy päivittäin yli 200 ja ajoaikaa 6-7 tuntia. Tapahtumassa on eri kilpasarjoja, maajoukkuetasosta harrastajasarjoihin. Suomessa tapahtuma on järjestetty kaksi kertaa, ensimmäinen Hämeenlinnassa 1996 ja toinen Kotka-Haminan seudulla 2011.

Enduroharrastaja Reijo Karppinen on osallistunut tapahtumaan jo 14 kertaa ja hän kertoili kuvien kera omista kokemuksistaan. Täytyy sanoa, että monenlaista olikin tapahtunut hänen urallaan, vaikka hän on aloittanut harrastuksen vasta aikuisiällä. Reijon tapahtumarikasta harrastusta kuunnellessa vierähti nopeasti aika ja mobilistien oli aika siirtyä kotiin ”sulattelemaan” kuulemaansa. Kiitokset Mansen Masinisteille ja Reijolle, että saimme tulla vierailulle.

18.2.2020

Retki Hämeeseen


Tammikuun kerhoiltana olimme Hämeen Mobilistien vieraana Harvialassa heidän toimintakeskuksessaan. Mentiin Mäntylän Matin kyydissä bussilla. Meitä oli 21 jäsentä sekä seitsemän Mansen Masinistia.
Hämeenlinnan bussi on melkein yhtä hieno kuin meidän Diamond, mutta kyllähän Timantti onkin aina parempi kuin jonkin henkilön nimikirjaimet R.E. O. Edellisestä vierailusta oli pari vuotta aikaa. Monet asiat olivat samoin kuin silloin. Näköjään jokainen kerho toimii tavallaan ja loppujen lopuksi kehitystäkin on havaittavissa.
Hämeen Mobilistien merkittävä kehityskohde on nuorten saaminen mukaan toimintaan. Tästä Juha Niskanen kirjoitti lehteemme Hyrysysy 2/2019 hienon artikkelin. Nyt hän oli valmistellut esityksen, joka herätti positiivisen ja innokkaan keskustelun. Kohteliaasti hän sanoi, ettei heidän hankkeensa olisi läheskään yhtä pitkällä ilman meidän apuamme ja yhteistyötämme. Meillähän tästä asiasta Leila ja Pauliina ovat ottaneet kopin. Sahk:n hallituksen jäsen Leo Belik kertoi esimerkkejä naapurimaidemme toiminnasta nuorten kanssa. Yhdessä Leila ja Leo edistävät asiaa Sahk:n hallituksessa, joten jotain rapinaa on odotettavissa. Niin, herää varmaankin kysymys: Oliko paikalla yhtään nuorta? Vastaus: Oli useitakin, nuorimmalla oli ihan tuore ajokortti ja kahdeksan historiallista autoa!

Kutsuimme Hämeen Mobilistit Restaurantaan syömään makkaraa, se on nuorten ja meidän vanhojen yhteinen asia! Helmikuussa mennään Mansen Masinistien vieraaksi
-Martti P
(17.1.2020)

Vanhojen autojen katsastusväli harvenee


Muutos voimaan toukokuussa 2020. Lue Iltasanonien juttu tästä linkistä. (26.12.2019)