Hieno kokemus

Kerhon kuukausikokoontuminen oli Asomassa 24.10. Meitä oli paikalla noin 40 jäsentä, joukossa monta, joita ei muissa tapahtumissa ole näkynyt. Hieno homma, vain Ranelle ja Avantiin ollaan saatu selvästi enemmän väkeä mukaan.

Asoma oli ent. muovialan ruiskupuristajayrittäjä Jorma Palosen junailema. Kiitos siitä. Isäntämme oli juuri eläköitynyt Asoman myyntipäällikkö, jäsenemme ja P 1800-mies Henry Luuppala. 

Asoma on tuttu nimi monille, mutta aika tuntematon kuitenkin. Ennen oli Helsingissä Asoman myymälä ja taisi niitä olla useampiakin. Joskus 1980-luvulla jokainen "salkkumies" porhalsi Asoman muovisalkku kädessä ja matkustikin tavarat Asoman kovamuovisessa matkalaukussa.

Tutustumiskohde kuitenkin valikoitui sillä perusteella, että Avant-koneiden muoto-osat tehdään Asomalla. Avant-koneiden yksi menestystekijä on niiden ulkonäkö. Keväällä Avant Tecnossa hämmästeltiin, että voiko Suomessa ja Pirkanmaalla olla näin hienoa tuotantolaitosta, joka tavaran lisäksi tuottaa voittoa, jolla pystytään koko ajan kehittämään uusia tuotteita.

Ihan saman menestyksen kokemuksen tuotti Asoma. Henkka esitteli taloa kuin omaansa. Vaikka olen seurannut muovialaa vuosikymeniä isäni peruja, toki siitä mitään ymmärtämättä, on jokseenkin vaikea ymmärtää, että tuotantoprosessi ei tuota jätettä juuri lainkaan, vaikka valmistuksessa tulee paljon hukkaa. Mutta kun homman osaa ja pystyy hankkimaan maailman parhaat tuotantokoneet, sekin onnistuu. Se säteili joka paikassa Asomassa. 

Asoma tulee sanoista Aune Soinisen oma. Vuonna 1948 Aune Soininen perusti laukkuyrityksen. Asoma on perheyritys, jota johtaa nyt kolmas sukupolvi. Yrityksen luvut näyttävät, että yllättävän pienellä liikevaihdolla tehdään varsin mittava tulos - yrittäminen on taitolaji. 

Kiitos Henkka Luuppala ja Jorma Palonen

-mpz 26.10.2023