Linja-automuseolla

Linja-automuseolla

Lokakuun kerhoilta vietettiin Lavialla linja-automuseossa. Ehkä noin 25-30 henkilöä pakkautui Nokian Kolmenkulman ABS:llä autoihinsa ja suuntasi kohti Laviaa. Ajoreitti Häijää-Mouhijärvi-Suodenniemi-Lavia. Perillä illan jo hämärtyessä odotti museoalue ajoneuvoineen vierailijoita. Pihassa niitä oli monta ja ne olivat ISOJA. Ulkona olevat ajoneuvot olivat ulkoasultaan hieman ”väsyneitä”. Varmasti muutamia kilometrejä ajettuina ne odottavat kunnostusta ja pääsyä kuivempiin sisätiloihin, parrasvaloihin. Sillä sen ne kyllä ansaitsisivat.
Kunnioituksella pitää museon puuhamiehiä ajatella, etenkin illan mainiota opasta Timo Lehtosta. Koko illan hän jaksoi tarinoida museon alueella olevien ajoneuvojen historiasta ja ominaisuuksista sekä rakennusten aiemmasta käytöstä Keto-Seppälän linja-autovarikkona. Myös Lavian Koritehdas on tontilla toiminut ja puuhamiehet siellä edelleen rakentelevat Sisun rungon päälle korin runkoa puusta. Hienosti on säilynyt rakennusten ”patinoitunut” ilmapiiri, aivan kuin juuri eilen olisi varikkotoiminta loppunut. Sisällä linja-autojen ympärillä havaitsi puuhamiesten keskeneräiset touhut. Siellä heillä varmasti puuhaa riittää ja haasteita. Mutta varmasti myös antoisia hetkiä ja onnistumisen tunteita. Me tavallisten autojen ”mutterinvääntäjät” katselimme kunnioituksella linja-autojen jarrurumpujen kokoa, peltien neliömääriä sekä istuimien lukumääriä.
Kaiken kaikkiaan kohde oli näkemisen arvoinen ja varmasti meistä moni tuumasi palaavansa vierailulle joskus uudelleen. Tsemppiä ja voimia museon puuhamiehille. Toivottavasti he joskus saavat lisärahoitusta ja -resursseja toiminnalleen, koska toiminta on ainutlaatuista tässä laajuudessa Suomenmaassa. En sen tarkemmin kuvaile museon toimintaa. Oheisen linkin takana on muutamia kuvia, jotka löytyvät myös kuva-arkistosta sekä linkki Timo Lehtosen artikkeliin Linja-automuseon synnystä vuodelta 2015.

15.10.2020 Timo V