Talwiajot

Terveiset Keski-Suomen Talwiajoista. Tarjoutui mahdollisuus osallistua tapahtumaan kaverin kyydissä. Aamusella lähdettiin Mesellä tietenkin Tampereelta kohden Saarijärveä, hyvissä ajoin oltiin perillä. Ajojen kokoontumispaikka oli paikallisen korjaamon ja marketin pihassa. Ilmoittautumisen yhteydessä oli ensimmäinen tehtävä ja tietenkin tunnistustehtävä. Muutamia automerkkejä ja mittareita piti kuvasta tunnistaa, täysin arvailuksi meni, kun ei haluttu kännykkää käyttää. Lisäksi piti tunnistaa suljetussa pussissa olevia esineitä. Mukaan annettiin pultti, mikä käskettiin säilyttää mukana maaliin asti. Aamupalaksi tarjottiin kahvia ja sämpylää.

Tapahtumaan oli ilmoittautunut yli 190 autokuntaa, joten kullekin osallistujalle oli ilmoitettu tavoitelähtöaika. Ajoneuvoja lähetettiin matkaan nonstoppina, joten osallistujien kulkuneuvoista oli kerralla nähtävissä lähtöalueella vain osa. Eikä myöhemminkään kulkuneuvoista saanut kokonaiskuvaa, koska osallistujat tulivat maaliin eri aikoihin, osa jäi iltajuhlaan ja osa lähti heti kotiin. Eipä kait noin isolle porukalle helposti mitään avointa kenttää talvisesta maisemasta olisi löytänytkään?

Ajokeli oli mainio kylmästä viimasta huolimatta ja keskisuomalainen talvimaisema avautui matkan aikana mitä kauneimmin. Mäkiset ja mutkaiset ja paikoin kapeatkin tiet johdattelivat läpi lumisten maisemien ja aurinkokin välillä pilkahteli pilviverhon takaa. Saarijärven keskustan kierroksen jälkeen oli vuorossa jäärataosuus, joka on kuulemma tapahtuman yksi perinteistä. Vaikka kaveri vakuutteli, että ajetaan vaan rauhassa osuus lävitse, lähetyslipun heilahduksen jälkeen alkoi Mesen takaosasta nastarenkaiden raavinta jäisellä uralla ja heti kohta oltiin sivuluisussa ensimmäisessä kurvissa. On kaveri taitanut ennenkin olla radalla ja Mesen ”hyvät” ajo-ominaisuudet olivat tiedossa, että ihan kelpo aika taisi kierroksesta muodostua?

Myöhemmin saimme kuulla, että jäärataosuuden jälkeen olisi pitänyt pysähtyä ja poimia toimitsijalta annettuun pulttiin sopiva prikka. No meiltä se kohta meni ohitse, koska keskityttiin jo etsimään seuraavaa risteystä. Matka jatkui todella talvisten maisemien lävitse kohden Uuraisia. Kapeita väyliä, lunta tienvarret täynnä, lunta puissa ja talojen katoilla eikä yhtään tehnyt mieli hurjastella. Normaali katuvauhti riitti ihan hyvin niin, että selviytyi seuraavaan risteykseen. Risteykset olivat tosi hyvin merkitty, ilman niitä ei olisi selvinnyt, koska tieviitatkin olivat lumen peitossa tai viittoja ei ollut lainkaan.

Höytiän kyläkoululla oli vuorossa tauko. Keittoruoka tarjottiin koulun tiloissa ja sama nonstop- meininki jatkui sielläkin. Osallistujia tuli ja meni jatkuvasti ruokailussa, keitto kuitenkin maistui hyvin. Pienen tehtävärastin jälkeen lähdettiin jatkamaan kohden maalia. Ajeltiin loppumatka ”Terijoen Mersun” eli Volgan perässä. Hieman heillä oli rauhallista menoa ja taaksemme alkoi kertyä kanssakulkijoita. Jossain kohtaa letka pysähtyi kokonaan. Hetkenpäästä selvisi, että joku Mustanki- mies oli pudonnut lumipenkkaan ja auton ylösnostoon kului hetkinen. Hieman ennen maalia letka pysähtyi taasen. Apukuskit alkoivat säntäillä jonkun mökin pihaan ja palasivat takaisin sitten autoilleen. Ei auttanut muu, kuiin minunkin vääntäytyä ulos lämpimästä autosta ja mennä tukimaan asiaa. No pihasta löytyi rasia täynnä muttereita ja sieltä piti valita pulttiin sopiva. Löysin onneksi heti sopivan mutterin ja päästiin jatkamaan matkaa.

Maali oli Summassaaren Spa-kylpylä-hotellin pihassa. Autoja kokoontui pihaan ja niitä olisi ollut mukava katsella. Mutta viima oli niin pureva, että piti hetimiten siirtyä sisätiloihin. Sisällä toimitsijat keräsivät pulttiyhdistelmän takaisin ja kuljettaja sai pienen muistokyltin mukaansa. Myöhemmin selvisi, että palautetusta pultista sai pisteitä sen mukaisesti, oliko osat löytyneet ja olivatko ne yhdistetty oikein toisiinsa. Todettakoon, että ne, jotka olivat valinneet lähdössä suurimman pultin (10 mm) ei matkalta löytynyt lainkaan sopivia osia, joten he saivat vähiten pisteitä. Yllättävä ”jäynä” järjestäjän taholta, muuta ei ollut kuulemma ensimmäinen kerta tapahtumassa?

Valitettavasti emme saaneet varattua huonetta hotellista, joten päätimme lähteä kotiin iltaruoan jälkeen. Jäi siis väliin iltajuhla ja palkintojen jako, jos sitten ensi kerralla?