Muistopuiden nimitaulut

Maanantaina 11.9. Restaurannan pihalla oli poikkeuksellisen paljon väkeä. Laskeskelimme 34 tai 35 henkilöä. Ilta oli normaalista makkara terapiasta poikkeava, kun pihalle istutetuille muistopuille paljastettiin nimitaulut. 

Muistopuut ovat syntyneet lähinnä Harri Honkasen aloitteesta ja tekemisen innosta. Hän on rekrytoinut tarpeellista avustajakuntaa, joista muistuu mieleen ainakin isä ja poika Kaipilat, Välimäen Kake ja Markku Henttinen, sekä ammattilaisapuja kuten Kirjapainopalvelu Pekka Niemi ja JPK-Kaiverrus Oy. Heitä on syytä kiittää tässäkin, kuten teimme paljastustilaisuudessakin.

Muistopuita on toistaiseksi neljä. Kolme niistä on tammia, mutta Suomi 100 vuotta puu on lehtikuusi. Harri on tuonut puun Raivolan (nyk. Rostshino) lehtikuusimetsästä entisen Kivennavan pitäjän alueelta. Raivolaan kylvettiin ensimmäiset siemenet vuonna 1738 Venäjän laivaston rakennus tarpeisiin. Korkeimmat puut ovat nyt yli 40 metrisiä. Suomen itsenäisyyden puu Restaurannassa on vielä hieman matalampi, mikä johtuu tietysti puiden ikäerosta. Runko on mutkikkaampi kuin Raivolan lehtikuusimetsässä, mikä kuvannee itsenäisyytemme monia mutkia. Yhdistyksemme virkavuosiltaan vanhin, Rainer Mäkipää, paljasti muistokilven.

Nuorin tammi on istutettu yhdistyksemme perustajan Matti Järvenpään (k. 2022) muistoksi. Matin pojat paljastivat muistokilven. 

Suurin tammi on Maailmanpuu. Kalevalassa (ja suomalaisessa mytologiassa) suuri tammi yhdistää maan, taivaan ja tuonelan. Taivas oli litteä, kupolimainen kirjokansi, joka kiertyi Pohjantähden ympäri. Taivas lepäsi ja kiertyi suuren elämänpuun varassa. Se on osa suomalais-ugrilaista maailmanpuukertomusta, joka yhdistää monia muita alkuperäiskansoja ympäri maailman. Tammi on suomalaisille pyhä puu. Latinaksi tammi on robur eli suomeksi voima. Tällä tammella on varaa vielä kasvaa aika paljon, ennen kuin se jaksaa kantaa taivasta, mutta alku on lupaavan näköinen.

Kolmas tammi on Olavi Sallisen muistolle. Olavi oli yksi perustajajäsenistä. Hän menehtyi vuonna 2014. Yksittäisistä jäsenistä hänen elämän työllään on varmasti ollut suurin merkitys  kerhomme menestykselle. Leila Suutarinen muisteli isäänsä Petsamon liikenteen ja Magneettimäen muistomerkin 30-vuotisjuhlan muistojen kautta, jossa Leila oli ainut kolmannen sukupolven "Petsamon liikenteen edustaja". Leila paljasti isänsä muistokilven.

-mpz 12.9.2023