Terapiailta 

Matti Järvenpää terapiaillassa 14.1.2019

Maanantain 14. tammikuuta Restauranta-ilta oli sovittu muistelupäiväksi. Yhdistyksemme perustajajäsen Matti Järvenpää, reippaasti yli 80 vee., lupautui kertomaan yhdistyksemme varhaisista vaiheista. Matti on tunnettu monesta asiasta, esimerkiksi Rautapuistostaan, monista TV-taltioinneista, jatkuvasta osallistumisestaan Talviajoihin yleensä porukan vanhimmalla autolla, jonka merkki on Citroën. 

Yhdistyksemme on SAHK:n ensimmäinen, siis vanhin, paikallisyhdistys. Matti kertoi, että potku perustamiselle tuli, kun Kyröskoskelle Matin työpaikalle tuli harjoittelijaksi nuori insinööri ja mobilisti Reni Hildeen, joka oli SA-HK:n perustajajäsen. Tampereella oli jo muutama SA-HK:n jäsen, jotka olivat todenneet, ettei pieni klubimainen toiminta toiminut Helsinki-Tampere-akselilla pitkän välimatkan takia, vaan tarvittiin paikallinen, Tampereen seudun paikalliskerho. Yksi näistä varhaisista SA-HK:n jäsenistä oli Olavi Sallinen, jonka ansiosta toiminta myöhemmin keskittyi Kangasalle.

Ilmeisesti SA-HK ei ollut kovin onnellinen tästä laajennuksestaan, koska ainakin pöytäkirjan valossa yhdistyksemme perustaminen oli tehty aika monimutkaiseksi. Ehkä tästä syystä kerhomme järjestysnumerokin on 4, vaikka sen pitäisi loogisesti ja myös tunteenomaisesti olla yksi ensimmäisenä ja vanhimpana. Nykyisin ykkönen on Helsingin Seudun Automobiiliklubi (HAK), joka on perustettu vasta vuonna 1970. Matti totesi tästä, että oikeastaan hallituksen jäsenemme Leilan on syytä ryhtyä ajamaan ykkössijaa nykyisen Sahkin paikallisosastojen listalla. Leilalla olisi siihen sekä sukunsa että yhdistyksen puolesta velvollisuus.

Ensimmäisen kerran kutsu kuului 1.2. elokuuta 1964 Härmälän leirintäalueelle tavoitteena perustaa Suomen Automobiili-Historiallisen Klubin alainen osasto, joka käsittää Tampereen ympäristöineen ja jonka kotipaikka on Tampere. Nimilistassa on 19 nimeä, osa heistä vieläkin aktiivisesti toiminnassa mukana. Seuraava vaihe oli järjestäytymiskokous 20. huhtikuuta 1965 Tammerkosken Auto-Opistolla. Läsnä oli 24 henkilöä, joista neljä on SA-HK:n jäseniä ja yhdistys päätettiin perustaa. Matti oli jäsenenä ensimmäisessä hallituksessa ja teknisessä komiteassa, kuten myös Olavi Sallinen. Teknisessä valiokunnassa oli jäsenenä myös ikinuori Rainer Mäkipää. Puheenjohtajaksi valittiin Juha Salminen, joka äskettäin menehtyi. Vietimme hiljaisen hetken hänen, Matti Mönkäreen ja Ratse Skaffarin muistoksi. 

Läsnä meitä oli 33 henkilöä, ei ihan kaikki miehiä. Ilta oli mukava ja keskeistähän tässä on, että yhdistyksellä on mahtava historia, jonka pohjalta voidaan ponnistaa eteenpäin. Prusin Antin kanssa olemme tallentaneet nauhalle Matin ja Reni Hildeenin tarinointia yhdistyksen perustamisesta useita tunteja. Myös yhdistyksen arkisto on melko täydellinen alusta alkaen, että yhdistyksen historian kirjoittaminen ei ole mikään mahdoton urakka. Yhteisesti todettiin, että muisteluilta on läsnäolijoille mukava ja hieno kokemus. Päätettiin, että palataan asiaan viimeistään ensi syksyn kerhoilloissa. 

Martti Piltz