Ajankohtaista infoa toukokuu

Ajankohtaista infoa ja muistuttelua

OLAVI SALLINEN-PALKINTO

Perjantaina 6. toukokuuta klo 18 Vehoniemessä julkistetaan viime vuoden Olavi Sallinen-palkinnon saaja. Kerhomme museoajoneuvotarkastajat tekivät 194 ma-tarkastusta viime vuoden aikana, mikä oli ennätys SAHK:n kerhojen tarkastuksissa. Palkinto perustettiin Olavi Sallisen 50-vuotispäivän kunniaksi. OS-palkintoa on jaettu joka vuosi alkaen vuodesta 1983, jolloin palkittin edellisen vuoden eli vuoden 1982 paras entisöinti. Sääntöjen mukaan yhdistyksen hallitus tekee valinnan ma-tarkastajien esityksestä.. 

Viime vuonna palkinnon sai Kari Kettunen Citroën 7C vm. 1937-autollaan. Lahden Classic Motor Show:ssa 2022 Karin Citroên oli kunniapaikalla "Ranskalaisen Avenuen" Sitikka-osastolla edustamassa 1930-luvulla Suomeen ostettujen Traction Avant-malliston pienintä mallia. (kuva tarinan alla)

BENZ GAGGENAU 100 VUOTTA

Lauantaina 14.5. kerhomme Benz Gaggenaun satavuotis päivää juhlitaan Lielahdessa Niemen kartanon pihalla klo 10. Gaggenau on Hämeen läänin ensimmäinen paloauto. Se oli Lielahden tehtaiden, joihin kuului myös Niemen saha, vapaaehtoisen palokunnan, myöhemmin tehdaspalokunnan, palokalustoa. Auton ensimmäinen paloasema oli Lielahden sellutehtaalla, mutta 1960-luvulla paloasema muutti Niemen kartanon navettaan, jossa yhä edelleen on paloaseman kilpi.

Juhlia vietetään Lielahti-päivänä. Lielahden tehtaat ja saha ovat olleet merkittävät tekijät nykyisen Lielahden kaupunginosan syntymiseen. Sellutehtaan ja sahat omistanut J.W. Enqvist Oy  perusti vapaaehtoisen palokunnan tehdasyhdyskunnan turvaksi. Gaggenau on kunnostettu ja se käynnistetään ja annetaan ääninäyte sadan vuoden takaa.  

Benz Gaggenau oli yksi Suomen ensimmäisistä tehdastekoisista paloautoista. Se edusti 1920-luvun alussa alansa korkeinta tasoa Euroopassa.Siksi on hienoa päästä näyttämään Gaggenauta nykyajan lielahtelaisille esimerkkinä siitä, kuinka autoliikenteen kulttuuriperintö on edistänyt nykyisin suuren kaupunginosan kehitystä. Paikalla on kerhomme makkaran myynti ja toivotaan, että veteraaniautoja saadaan paikalle. Vanhoille autoille on varattu oma parkkialue. (Mainos tahtumat sivulla)  

AHVENISTOLLE

Maanantaina 16.5.ajellaan Ahveniston moottoriradalle tapaamaan Hämeenlinnan mobilisteja. Viime kesällä tehtiin vastaava retki ja ainakin hämeenlinnlaiset muistelivat sitä erittäiin hienoja tapahtumana. Vastavuoroisesti kutsumme heidät käymään meillä Restaurannassa 6.6. Ahvenisto on kokoontumiselle hieno paikka: Iso asfalttikenttä eli radan varikko, tilavat saniteettitilat ja iso kahvio, jos vaikkei sää suosisikaan. Lähtö on Mobiliasta klo 17 ja perillä on tarkoitus olla noin klo 18. Paluu omaan tahtiin. Osallistua voi kaikenlaisilla kulkuneuvoilla

-mpz 3.5.2022