Terveisiä Falunista

Terveisiä Falunista 

Tammobin bussi suuntasi Falunin DAK Marknadiin eli romutorille 2. syyskuuta. Falunissa on käyty vähintään 15, ehkä 20 kertaa aikaisemmin, että tuttu paikka. Tänä vuonna suomalaisia oli poikkeuksellisen vähän ja meidänkin bussissa oli matkustajia 24. Busseja Suomesta oli lisäksemme 
vain yksi toinen bussi sekä tietysti muutamia pienemmillä autoilla tulijoita. Kuulemma ei vain löytynyt tulijoita, vaikka perinteisesti noin viisi bussimatkaa oli tarjolla. 
Falunin markkinat ovat kasvaneet ja kehittyneet viime vuosien aikana, kun muut markkinat Ruotsissa ovat joko lopettaneet tai muuten vaan hiljentyneet. Falunissa etukäteen luvataan, että myyjiä on 700 ja kävijöitä 20 000. Nyt nämä luvut ylitettiin varmasti kirkkaasti, vaikka tätä kirjoittaessa ei näköjään järjestäjä ole ilmoittanut sivuillaan kävijämäärää. Ja käytännössä kaikki ihmiset tulevat yhden päivän aikana. 
Oli melkein uskomatonta, että Falunin hiihtostadionille oli raivattu uutta myyntialuetta ja parkkipaikkoja ja kaikki olivat täynnä. Harrasteautoja oli ainakin 1000. Parkkikenttiä on useita. Ei Ruotsissa jalkapallokentälle mahdu kuin 300 autoa, eikä mahdu Kangasallakaan. Valtaosa autoista on luonnollisesti jenkkejä, niin kuin Suomessakin alkaa olla. Jenkkiharrastajat ovat hiukan nuorempia kuin mobilistit, vaikka me katsoimme olevamme asiakaskunnan nuorisosiipeä, kun vanhinkaan ei ollut kovin paljon vanhempi kuin 80 vuotta. 
Matka oli taas opintomatka ensi kesän Restaurantapäiviin. Falunissa myyntiruutu on 4 x 6 metriä ja maksaa 50 euroa eli 500 kruunua. Falunista olemme jo oppineet myyntiruutujen ryhmittämisen leveillä käytävillä pieniin kortteleihin, jolloin tasa-arvoisia myyntiruutuja tulee paljon. Oli melkein 
uskomatonta, että käytävillä marssi noin viisi henkilöä rinnakkain läpi koko alueen. Väkeä riitti jokaisen myyntiruudun kohdalle. Eihän meidän tarvitse kuin noin kolminkertaistaa kävijämäärä, niin olemme samoissa lukemissa kuin naapurimaan Hannuhanhet! 
Myytävää tavaraa on jokaiseen lähtöön. Padat, kattilat ja nostalgia romutnäyttäisivät lisääntyvän tuotevalikoimassa nopeimmin, mikä tietysti selittää kävijämäärän kasvun, kun perheille on jo katsottavaa ja ostettavaa. Tuotteissa on paljon uusia, käyttämättömiä tuotteita, jotka on hankittu 
jostain jäännöserätukkumyynneistä. Tämä korostui erityisesti ajoneuvon osissa ja tarvikkeissa. 
Toinen aivan ilmiselvä muutos on se, ettei vanhoja ajoneuvoja tai niiden osia ole enää esillä juuri lainkaan. Tarjonta alkaa jostain 1950-1960-luvun taitteen vehkeistä. 
Ensi vuonna lähdetään taas syyskuun ensimmäiseksi lauantaiksi Faluniin. Ensi vuonna retkeä uudistetaan sen verran, että matkaa tarjotaan yhteistyökerhoille. Matkan peruspakettimme on hyvä ja halpa. Kiitos Kännön Lassen, matkalle on löytynyt joka vuosi kaksi hienoa ajoneuvomuseokohdetta ja shoppailuunkin on Avestan ”Puuhevosen” luona aikaa ja mahdollisuuksia.  
t. Puheenjohtaja