Talwiajot 2022

Perinteiset Keski-Suomen Talviajot jouduttiin peruuttamaan vuosi sitten ja siirtämään tänä vuonna oikeasta ajankohdasta (keskimäärin Keski-Suomen kylmin päivä) melkein pari kuukautta myöhemmäksi koronan takia. Ruotsalaiset osanottajat, joilla ei kotimaassaan ole talviajoa, eivät jaksaneet vaivautua "kesä-Suomeen", mikä tietysti oli harmillista. Keli oli varsin talvinen, kun loska jäätyi muodokkaille urille ja muhkuroille.  

Sää oli vähän harmaa aamupuolella, mutta parani iltapäiväksi. Reitti oli melko helppo moniin aikaisempiin vuosiin verrattuna. Toisin sanoen ajettiin isompia teitä. Se oli kyllä hyvä, koska tiet olivat ihan peilinä tai sitten melko ryppyisiä jäätyneiden urien ja vallien takia. Subarun nelivedolla ei tullut eteen yhtään ongelmapaikkaa, mutta monet muut valittelivat.  

Prusin Antti oli moninkertaisena osallistujana älynnyt ilmoittautua ensimmäisten joukossa, eli meillä oli lähtö ensimmäisten joukossa, eikä yhtään ruuhkan poikastakaan koko matkalla. Seurailimme Juhani Harjun MB 170 vm. 1952 dieselin perässä ehkä hieman ihaillen, kun kapeilla nastarenkailla vähälläkin teholla kärri kulki. Olimme liikkeellä Antin Subaru Legacyllä ihan kumirenkailla ilman nastoja. Hienosti meni, tuli enkka jääradallakin. Ja ykköspalkinto. Järjestäjät olivat ottaneet tautitilanteen tosissaan, eikä ajossa ollut mitään tehtäviä tai muita pysähdyksiä, joissa olisi syntynyt ihmisjoukkoja.

Osallistujia oli kaikkiaan 132 autokuntaa, joista 111 ajoi pidemmän 120 kilometrin reissun Laukaasta Keuruulle. Lyhemmälle matkalle lähti kaksikymmentä autoa, joista vain kaksi oli "oikeesti" vanhoja autoja. Heistä toinen oli perustajäsenemme Matti Järvenpää, joka aikoinaan oli Talwiajoa perustamassakin. Hänellä oli perinteisesti vuosimallin 1925 Citroên B 12 Terästorpedo, tällä kertaa poikansa ajamana.

Talwiajosta on vaikea olla poissa. Järjestäjillä on vankka rutiini, jolla homma hoituu ilman pingottamista. Ainut harmi on, että hyvä ajatus saada mukaan kanttiautoja, toimii aina vähän vajavaisesti. Tänä vuonna niitä ei edes näkynyt aikatauluerojen takia. Toisaalta se on pieni murhe maailmassa, kun ei tulisi mieleenkään lähteä kanttiautolla.

mpz 29.3.2022