Avant

Avant

Avant suomeksi on eteenpäin tai yhdistelmäsanoissa etujoukko, edelläkävijä tai sitten hyökkääjä. Saimme melkein uskomattoman oppitunnin Avant Tecnon perustajalta ja hallituksen puheenjohtajalta Risto Käkelältä.

Meitä oli yli 50 kerholaista ihmettelemässä. Osanottajien laskeminen oli aika helppoa vielä 30 ja vielä 40 läsnäolijan kohdalla, mutta sitten alkoi jo viirata. Mittatikkuna oli, että 50 lihapiirasta loppuivat ennen kuin tulijat. Käkelän esityksen aikana, kun istuimme paikallaan, useampien laskijoiden tulos oli yli 50. Ei oltu pelkästään minun matematiikkani varassa, jonka kapasiteetti tunnetusti on sormien ja varpaiden yhteenlaskettu summa. Siis joka tapauksessa meitä oli ennätysmäärä ainakin viiden viimeisen vuoden aikana.

Menestyksen merkkejä
Jo Avantin Show room on komea, siinä on esimerkiksi hiekalla täytetty uima-allas, jossa koneita voi kokeilla. Avantin koneet ovat pieniä ja näppäriä, mutta niitä tehdään paljon. 6000 konetta vuodessa tarkoittaa noin 125 kappaleen viikkovauhtia. Niitä tekee, huoltaa ja myy noin 290 henkilöä. Avant-koneet ovat edustettuina 55 maassa maapallolla. Teollisuusneuvos Käkelä perusti Avantin vuonna 1991 Ylö-tehtaiden raunioille. Heti lähdettiin ulkomaille Saksaan esittelemään ja myymään koneita.  Pienestä alusta on kasvanut suuri yritys. Vuonna 2022 liikevaihto oli 224 miljoonaa ja liikevaihdon kasvu on ollut 26 prosenttia. Voittoa toimista yritystietojen mukaan kertyi 30 miljoonaa. Sehän tarkoittaa suunnilleen samaa kuin loton päävoitto joka toinen viikko. On helppo uskoa, että teollisuusneuvokselle on helpompi ja varmempi valmistaa Avanteja kuin lotota. Liikevaihdon ja voiton kasvu on ollut jatkuvaa ja jatkuu edelleenkin. Voi kuvitella, että voitto menee yrityksen kehitys investointeihin. Siis eteenpäin!

Show room oli hieno ja yrityspresentaatio fiksusti suunniteltu ja hienosti esitetty. Mutta teollisuusneuvoksella oli myös jokaiseen esitettyyn kysymykseen selkeä, hyvin perusteltu vastaus. Vaikkapa se, että mikä on ollut menestyksen salaisuus: jatkuva tuotekehitys ja uudet tuotteet, mitkä perustuvat asiakkaiden tarpeiden kuunteluun. Tai, mikä on nyt tärkeintä: Saada oma akkutuotanto ja sähkö-Avantit laajasti markkinoille. Sen jälkeen sitten keksitään ja kehitetään jotain uutta. Ja pidetään tuotepaletti järjestyksessä, eikä sotketa tuotantoa liioilla variaatioilla, "räätälöinneillä".

Ihan oikea tehdas
Mutta loppujen lopuksi suurin hämmästys ja ihailun aihe oli itse tehdas ja sen tuotantolinja. Avant tekee koneet alusta loppuun itse. Väri on se "Oikea Vihreä", mutta mustasta raudasta robotit räiskivät pienetkin osat. Moottorit ovat osto tavaraa, samoin renkaat ja näkyi siellä Fennosteelin änkkäreitä. Vihreiksi osat muuttuivat isoissa maalausautommteiisa, jotka näyttivät aivan uusilta. Varsinaiset koneet valmistuivat linjalla, jossa jono vihivaunuja niitä kuljetti työpisteeltä toiselle. Tehtaalla kokoa oli lähes silmänkantamattomiin. Selvästi näkyi, että tuotanto oli todella hienosti ja sujuvaksi suunniteltu. Ja työntekijät olivat nuoria, iloisen näköisiä ja tervehtivät meidän zombilaumaa ystävällisesti. Kun kaikki oli vielä puhdasta ja järjestyksessä, niin onhan siinä menestyksen tunnukset koossa.

Jotenkin tuli mieleen, että Suomessa osataan paljon ja monia asioita, kuten Avantin koneita, niin että ne ovat omassa lajissaan maailman johtava merkki. Mutta ei ehkä ihan tarpeeksi usein? Miten nämä menestyjät jotenkin aina jäävät vähän varjoon, kun on muualla aina niin paljon kiinnostavampia ongelmia. Milloin on on työvoima kallista, milloin on työvoimapulaa, milloin yritysverotus tappaa, milloin valuuttakurssien muutokset estävät sitä ja tätä, milloin ei saa sitä tai tai tätä tuotannon tekijää, on sotaa ja liian pitkää rauhaa, milloin mitäkin. Nämä valtaavat median mielenkiinnon. Samoilla säännöillä joku pärjää maailmanlaajuisesti, joku sitten vähän heikommin ja joku ei ollenkaa. Sama on tullut mieleen esimerkiksi Fennosteelissä tai Kiilto Oy:ssä.

Kiitokset
Kiitos Ari-pekalle, joka hoiti meille mahdollisuuden nähdä jotain todella innostavaa. Kiitos Avantin tytäryhtiöin Leguan Liftsin myyntipäällikölle Antti Sareelalle, joka kutsui meidän tutustumiskäynnille ja tietysti kiitos teollisuusneuvos Risto Käkelälle, joka esitteli oman elämäntyönsä

-mpz 10.3.2023